Even voorstellen: dit is Vigo Bizot (29), in 2023 afgestudeerd bij dutch process innovators. Zijn afstudeeronderzoek in een notendop: het benutten van perspectieven op de succesfactoren van samenwerking in de verschillende fasen van een tweefasencontract. Vigo vertelt: “Ik zie samenwerking als iets dat overal mee verweven is.”
Vigo: “Ik heb voorafgaand aan mijn afstuderen een heel divers studietraject gevolgd. Werktuigbouwkunde was niks voor mij; toen ben ik overgestapt naar Civiele Techniek. Maar na een jaar werkervaring als constructeur bleek dat het toch ook niet helemaal te zijn. Uiteindelijk ben ik tijdens mijn Master Construction Management Engineering (CME) aan de TU Delft in contact gekomen met dutch process innovators.”
Vigo had daarvoor al eens gehoord van dutch process innovators en vond dat toen al een interessante partij. “Techniek trok me nog steeds, maar ik wilde meer de procesmatige kant op. Mijn interesses liggen echt bij projectmanagement, procesmanagement en alles wat daarbij komt kijken.” Plannen genoeg, maar eerst toch eens afstuderen… Een baanwielrenclinic met dispuutsponsor dutch process innovators bleek de perfecte aanleiding om eens met directeur Rob Vos in gesprek te gaan over de mogelijkheden.
Na de eerste kennismaking met Rob volgde een aantal inhoudelijke gesprekken om het afstudeeronderzoek beter te kaderen, en uiteindelijk is Philine Goldbohm aangesloten als Vigo’s begeleider. Zijn initiële onderzoeksvraag: Hoe kun je de samenwerking in een tweefasencontract bevorderen?
Maar met alleen die onderzoeksvraag was hij er nog niet, vertelt Vigo. “Ik vond het nog wel lastig om te definiëren waar ik echt naartoe wilde. Wat kon ik daarmee, wat wilde ik toevoegen? Daar heeft Philine me goed bij geholpen; ik kon altijd wel goed met haar sparren, bijvoorbeeld bij het uitkristalliseren van mijn uiteindelijke onderzoeksvraag. Tegelijkertijd heb ik nooit druk ervaren rondom bepaalde verwachtingen aan de kant van dutch process innovators. Het afstuderen op zich stond voorop. Dat zorgde voor een fijne, relaxte sfeer.”
Voor zijn afstudeeronderzoek gebruikte Vigo Q-methodologie, een onderzoeksmethode uit de psychologie en sociale wetenschappen die wordt gebruikt om subjectiviteit te meten. Vigo zette deze methode in om de verschillende perspectieven op de succesfactoren van samenwerking binnen bouw- en infraprojectteams te analyseren.
Vigo vertelt: “Ik vroeg me af hoe de discussie over deze succesfactoren de teamdynamiek tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers kan verbeteren. Daarom legde ik deelnemers stellingen voor, waarna ze van een aantal factoren moesten aangeven in welke rangorde die van invloed waren op hun antwoord. Vervolgens kon ik hen op basis van hun denkbeelden in groepen indelen. Van de verschillende denkbeelden, prioriteiten en nuanceringen over bepaalde factoren in de samenwerking die hieruit naar voren kwamen, kon ik een soort ‘praatplaat’ maken. Daarmee zou een adviseur groepen met verschillende denkbeelden in een dialoogsetting beter kunnen sturen, om zo meer wederzijds begrip en empathie te creëren.”
Vigo’s onderzoek is niet alleen razend interessant, maar ook heel nuttig voor onze adviseurs. Op dit moment onderzoeken we hoe we Q-methodologie kunnen inzetten voor toekomstige projecten. Kunnen we de theoretische waarde van Vigo’s ‘praatplaat’ succesvol testen in de praktijk?
Volgens Vigo moeten daar nog wel een paar stappen aan vooraf gaan: “Ik denk dat een dergelijke tool zeker toegevoegde waarde kan hebben, maar dan moet het wel eerst gebruiksvriendelijker gemaakt worden. Pas dan kun je het op grotere schaal inzetten voor projecten. Niet alleen voor het vormgeven van samenwerkingen, maar bijvoorbeeld ook om tijdens het tenderproces de sterke punten of kernwaarden van een organisatie naar boven te halen.”
Ook afstuderen bij dutch process innovators?