Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar (hernieuwbare) elektriciteit, moet het elektriciteitsnet dringend uitgebreid en versterkt worden. Onder andere vanuit de industrie en woningbouw is de behoefte aan groene stroom groot. Het programma NURijnland heeft als doel om de komende 12 jaar een groot aantal middenspanningsprojecten in de regio’s Rijnland en Beneden Noord-Holland te realiseren.
De aannemerscombinatie DMMB benaderde dutch process innovators niet alleen voor het aanbestedingsproces, maar ook om te ondersteunen bij de inrichting van de bouwteamsamenwerking in het programma en bij het invullen van het omgevingsmanagement, zowel in het overkoepelende programma als in de onderliggende deelprojecten.
Combinanten Dmissi Elektro en Max Bögl zetten met deze samenwerking een nieuwe stap in de energiemarkt, elk vanuit hun eigen expertise. “Mijn rol is om die samenwerking tijdens de transitiefase te versterken en te zorgen dat het bouwteam klaarstaat voor de operatie op de lange termijn,” aldus Nick van den Berg, adviseur Samenwerking bij dutch process innovators.
De partijen binnen het bouwteam vonden elkaar in een gedeelde groeiambitie. Max Bögl heeft veel ervaring met projectmanagement in civiele projecten, maar had nog niet eerder in de energiesector gewerkt; Dmissi Electro is gespecialiseerd in de uitvoering van werkzaamheden aan het elektriciteitsnet en wilde graag doorgroeien naar hoofdaannemer. “In feite is deze combinatie een nieuwkomer in de markt, maar ze hadden wel de hoogste EMVI-score binnen het programma,” vertelt Nick trots.
Naast de ondersteuning in de tender is dutch process innovators ook betrokken bij de volgende stappen in het project, vertelt Nick. “We hebben meteen na de tender doorgepakt met een vliegende start, om ervoor te zorgen dat we goed voorbereid waren voor de transitiefase.” In deze transitiefase geven onze adviseurs Omgevingsmanagement samen met het bouwteam de werkwijze in het omgevingsmanagement vorm, zodat de eerste projecten in de bouwteam direct soepel verlopen.
Het omgevingsmanagement is één van de grootste uitdagingen binnen het NURijnland-project, vooral in dichtbevolkte gebieden zoals rond Haarlem en het terrein van Tata Steel. Het graven van sleuven en het leggen van kabels kan alleen plaatsvinden met toestemming van de betrokken grondeigenaren en omwonenden. Daarvoor is goede afstemming en communicatie cruciaal, benadrukt Nick. “Je kunt met je graafploeg klaarstaan, maar als het omgevingsmanagement niet goed georganiseerd is, gaat er geen schop in de grond.”
Omdat er in de realisatiefase meerdere deelprojecten parallel worden uitgevoerd, is het belangrijk om de randvoorwaarden aan de voorkant helder neer te zetten. “Juist daarom is dit project voor onze omgevingsmanagers zo mooi en uitdagend. Je moet op strategisch, tactisch en operationeel niveau kunnen anticiperen: afspraken en vergunningen regelen voor het hele tracé, planning en organisatie per deelproject neerzetten én flexibel kunnen reageren tijdens de uitvoering.”
Als de transitiefase is afgerond, verschuift de focus naar het voorbereiden en realiseren van de eerste deelprojecten. In deze fase zal dutch process innovators teamleden van DMMB opleiden, zodat de aannemerscombinatie het omgevingsmanagement van de projecten binnen NURijnland op termijn volledig zelfstandig kan uitvoeren.