De energietransitie leidt tot een groeiende vraag naar het transport van elektriciteit. Er wordt niet alleen steeds meer groene stroom opgewekt, ook de elektrificatie van de industrie en het toenemende aantal ‘slimme woningen’ dat we bouwen speelt mee. Netbeheerder TenneT staat daarmee voor een opgave van formaat: het huidige aantal hoogspanningsstations in Nederland is bij lange na niet toereikend…
Het raamcontract EU-303 omvat zowel de bouw van nieuwe hoogspanningsstations als de uitbreiding van bestaande infrastructuren. Heijmans is één van de negen aannemerscombinaties die door TenneT aangewezen zijn, elk verantwoordelijk voor hun eigen set hoogspanningsstations. Als relatief nieuwe speler in de hoogspanningsindustrie, benaderde Heijmans dutch process innovators voor ondersteuning bij het organiseren van projectprocessen en het naleven van contractuele verplichtingen.
Adviseur Proces Jasper Sonneveld benadrukt: “Het belangrijkste wat wij bij Heijmans doen, is ervoor zorgen dat alles goed aangetoond wordt en dat we voldoen aan het contract. Om dat soepel te laten verlopen, herstructureren we de projectprocessen en zien we erop toe dat iedereen die naleeft.” Naast Jasper zijn ook adviseurs Natasja Ooms, Stef Appelman, Lieve Croonen en Laith Alzaher voor Heijmans actief op het raamcontract EU-303.
Een van de grootste uitdagingen binnen dit project is het integreren van twee verschillende bedrijfsculturen en werkwijzen, vertelt Jasper. “Heijmans hield zich traditiegetrouw vooral bezig met civiele en infrastructurele projecten. Met de overname van Dynniq Energy heeft Heijmans weliswaar veel kennis over de energiesector in huis gehaald, maar de twee bedrijfsculturen moeten elkaar nog wel weten te vinden.”
Daarnaast vereist het werken op hoogspanningsstations een andere aanpak dan bijvoorbeeld weg- en waterbouw, en daarmee ook een heel andere manier van projectmanagement. “In plaats van per wegvak van A tot Z op te leveren, werk je hier op een postzegel met verschillende specialismen tegelijk,” aldus Jasper. “Door zo intensief samen te ontwerpen met andere disciplines botst het af en toe, maar je leert vooral heel veel van elkaar.”
Naast procesondersteuning binnen het project EU-303 bestaat er binnen Heijmans ook de wens om standaardisatie op programmaniveau aan te pakken, vertelt Jasper. “Voor ons een leuke uitdaging om de zaken vanuit een hoger perspectief te bekijken en uit te leggen hoe je dat het beste kan aanpakken.” Het doel is om een laagdrempelige, gestandaardiseerde aanpak te ontwikkelen die kennisdelen makkelijker maakt, zodat toekomstige projecten zo soepel mogelijk kunnen verlopen.
Het onderling uitwisselen van kennis en best practices is binnen dutch process innovators een belangrijk speerpunt. Om dit ook binnen Heijmans te stimuleren, organiseren we regelmatig interactieve sessies. “Bij de herstructurering van een groot project liepen we bijvoorbeeld tegen een struikelblok aan,” vertelt Jasper. “We hebben toen met een aantal collega’s van verschillende projecten een paar dagen bij elkaar gezeten, om te kijken hoe we dat het beste konden aanvliegen.”
In vergelijking met de civiele techniek en infrastructuur merkt Jasper sowieso dat opdrachtgevers in de energiesector nog minder ervaren zijn met het op de juiste manier opstellen van contracten. “Daardoor gaat er ook meer mis, dus dat moet je als aannemer op tijd identificeren én samen met de opdrachtgevers zien op te lossen. Er is op procesniveau dus nog een hoop te verbeteren.”