Assetmanagement wordt binnen veel organisaties nog gezien als een losstaand onderdeel in plaats van een geïntegreerd proces dat effect heeft op de hele organisatie. Zonde, want hierdoor loop je veel belangrijke inzichten mis!
Het resultaat? Verstoringen in het proces die pas worden aangepakt als het al te laat is…
Assetmanagement maakt de verbeteropties inzichtelijk en zorgt voor een soepel lopend proces. Dit goed inrichten vraagt om een andere aanpak, waarbij de samenwerking van verschillende afdelingen goed op elkaar moeten worden afgestemd.
In deze longread nemen we je mee in hoe het ook kan:
Maar eerst nog even dit:
De juiste mensen op de juiste plek
Binnen assetmanagement heb je te maken met verschillende rollen: asset owner, asset manager en serviceprovider. De asset owner bepaalt de overkoepelende visie en doelstellingen rondom assetmanagement. Vervolgens bepaalt de asset manager wat er moet gebeuren om die doelstellingen te bereiken. De serviceprovider is degene die het onderhoud (laat) uitvoeren.
Wil je écht impact maken met je assetmanagement, dan zul je je mensen moeten laten inzien dat het raakvlakken heeft met alle aspecten van je organisatie.
Zo kan het beleid dat je op strategisch niveau opstelt bijvoorbeeld van invloed zijn op de scope van je project, of bepalen de tactische besluiten die je neemt rondom de inrichting en programmering welke eisen daaraan gesteld worden. Die scope en eisen zijn dan weer van belang voor het in gang zetten van de verwerving (oftewel: de tenderprocedure), of de instandhouding.
Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, en omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, hebben we het ook maar visueel gemaakt:
Onthoud: om waarde te creëren met assetmanagement is een goede wisselwerking en borging tussen alle drie niveaus cruciaal. Wat ervoor nodig is om dat voor elkaar te krijgen, is per organisatie en per contract anders. De klantvraag kan daardoor op verschillende niveaus zitten:
Hier is de (gedelegeerd) asset owner aan zet. Op dit niveau gaat het over besluitvorming en maak je vooraf een inschatting rondom prestaties, risico's en kosten over de gehele levensduur van je assets.
Dit is het terrein van de assetmanager. Aan de hand van strategisch bepaalde doelstellingen voor het optimaal functioneren van je assets, monitort en optimaliseert die doorlopend de resultaten uit de praktijk.
Op dit niveau gaat de serviceprovider aan de slag met de voorbereiding, operatie, onderhoud en beheersing van de assets. De serviceprovider voert het werk zo efficiënt mogelijk uit, binnen de kaders die de assetmanager stelt.
Wil je assetmanagement echt verankeren in je organisatiebeleid, dan is certificeren volgens de ISO 55000 een goede stap. Met deze norm maak je je processen en procedures rondom assetmanagement inzichtelijk, waardoor je ze kunt optimaliseren. Hieronder leggen we kort uit wat deze ISO-certificering precies inhoudt én wat deze je organisatie oplevert.
ISO 55000 biedt een gestandaardiseerd kader voor assetmanagement. Dit helpt je organisatie om consistente en herhaalbare processen te implementeren. De norm maakt deel uit van een serie standaarden die gericht zijn op het effectief beheren van de levenscyclus van je assets.
Als onderdeel van deze certificering moet je op beleidsniveau vastleggen wat je doet aan assetmanagement én hoe je dat doet. Daarbij kijk je niet alleen naar de huidige situatie, maar ook naar je ambities voor de toekomst. De certificering levert je een aantal voordelen op:
Kortom, certificering volgens ISO 55000 tilt je assetmanagement én je hele organisatie naar een hoger niveau. Dat resulteert niet alleen in betere prestaties over de gehele levensduur van je assets, maar versterkt ook je reputatie als betrouwbare partij voor wie kwaliteit aantoonbaar een speerpunt is. Des te meer reden om ermee aan de slag te gaan!
Onze dienstverlening Assetmanagement ondersteunt jouw projectorganisatie precies waar dat nodig is. Daarbij richten we ons op 6 diensten waarbij wij kennis en kunde toevoegen aan de opdracht:
Of je nou vanuit strategisch oogpunt een duwtje in de rug nodig hebt, kennis van maintenance engineering nodig hebt bij de inrichting en programmering, of de juiste data uit je operationele processen wil halen: wij denken en doen met je mee.
Om jouw assetmanagement naar het volgende niveau te tillen, volgen onze ervaren adviseurs Asset een cyclische aanpak, die bestaat uit een aantal overzichtelijke stappen. Zo weten we zeker dat we alles scherp hebben.
Stap 1: Analyseren
Op welke kennisgebieden heeft je organisatie ondersteuning nodig? Wat zijn de risico’s van het project? En wat is eigenlijk de aanleiding van de klantvraag?
Stap 3: Uitvoeren
Aan de slag! We houden ontwikkelingen en trends in de gaten om verbetervoorstellen te kunnen doen. Uiteraard houden we je op de hoogte van tussentijdse resultaten.
Stap 2: Plan van aanpak
Welke aanpak is er nodig om te komen tot aantoonbaar resultaat? Hierbij kijken we ook naar de benodigde expertise en rollenscheiding, zodat de juiste mensen op de juiste plek zitten.
Stap 4: Continu verbeteren
Op welke gebieden moeten we bijsturen en welke processen moeten we verder optimaliseren om een nog beter resultaat te boeken?
Stap 1: Analyseren
Op welke kennisgebieden heeft je organisatie ondersteuning nodig? Wat zijn de risico’s van het project? En wat is eigenlijk de aanleiding van de klantvraag?
Stap 2: Plan van aanpak
Welke aanpak is er nodig om te komen tot aantoonbaar resultaat? Hierbij kijken we ook naar de benodigde expertise en rollenscheiding, zodat de juiste mensen op de juiste plek zitten.
Stap 3: Uitvoeren
Aan de slag! We houden ontwikkelingen en trends in de gaten om verbetervoorstellen te kunnen doen. Uiteraard houden we je op de hoogte van tussentijdse resultaten.
Stap 4: Continu verbeteren
Op welke gebieden moeten we bijsturen en welke processen moeten we verder optimaliseren om een nog beter resultaat te boeken?
Door deze stappen systematisch te doorlopen, zorgen we dat risico, kosten en prestatie gedurende het hele project in evenwicht blijven. Het resultaat: meer inzicht, overzicht en sturing op alle niveaus.
Als dutch process innovators voegen we waarde toe aan organisaties, door advies en sturing over hoe je de balans vindt tussen prestaties, risico’s en kosten. Onze expertise in assetmanagement ligt bij het verbinden van serviceprovider, assetmanager en asset owner.
Om dat voor elkaar te krijgen, kijken we verder dan alleen objecten en richten we ons juist ook op de menselijke kant van het verhaal: welke competenties heb je wanneer nodig en hoe geef je de samenwerking vorm?
Zo zorgen we dat het bereiken van jullie doelstellingen voor assetmanagement een gezamenlijke opgave wordt. Met andere woorden: de juiste informatie bij de juiste mensen, op het juiste moment.
dutch process innovators is hét landelijk advies- en projectbureau voor de bouw, infra, energie en industrie. Wij richten ons op alle processen die nodig zijn om een project succesvol te winnen, te realiseren én te onderhouden: met focus op tenders, project- en procesmanagement, de omgeving en assetmanagement en de daarbij behorende samenwerking.
Weten wat onze adviseurs Asset voor jouw organisatie kunnen betekenen?